:: PENGIKUT ::

Wednesday, December 16, 2009

Kod Lemak B A B I


MULSIFIERS E-CODES FOR PIG FAT  






























1  
E  
100  


16  
E  
280  


31  
E  
434  


46  
E  
482  
2  
E  
110  


17  
E  
300  


32  
E  
435  


47  
E  
483  
3  
E  
120  


18  
E  
301  


33  
E  
436  


48  
E  
491  
4  
E  
140  


19  
E  
325  


34  
E  
440  


49  
E  
492  
5  
E  
141  


20  
E  
326  


35  
E  
441  


50  
E  
493  
6  
E  
153  


21  
E  
327  


36  
E  
470  


51  
E  
494  
7  
E  
160  


22  
E  
334  


37  
E  
471  


52  
E  
495  
8  
E  
161  


23  
E  
335  


38  
E  
472  


53  
E  
542  
9  
E  
210  


24  
E  
336  


39  
E  
473  


54  
E  
570  
10  
E  
213  


25  
E  
337  


40  
E  
474  


55  
E  
572  
11  
E  
214  


26  
E  
422  


41  
E  
475  


56  
E  
631  
12  
E  
216  


27  
E  
430  


42  
E  
476  


57  
E  
635  
13  
E  
234  


28  
E  
431  


43  
E  
477  


58  
E  
904  
14  
E  
252  


29  
E  
432  


44  
E  
478  


59  
E  
920  
15  
E  
270  


30  
E  
433  


45  
E  
481  







































Assalamualaikum wbt...


Sebelum ni saya ada menerima email dari seorang rakan yang menceritakan mengenai seorang pengguna yang hanya menyedari kandungan makanan yang dimakan oleh anaknya (keropok ROTA) mengandungi kod lemak si Khinzir ni sebelum keropok itu dimakan. Tapi saya kurang mengambil cakna pada email tersebut sebab keyakinan saya diletakkan pada tanda halal yang dipamerkan... Tapi selepas satu insiden dimana mama saya membeli cream dan kami sekeluarga telah hampir menghabiskan kesemuanya, saya baru terdetik untuk melihat isi kandungan cream tu... dan amat kecewa sekali kami sekeluarga telah memakan makanan yang mengandungi lemak Khinzir yang berkod E471 (sama seperti kandungan yang terdapat dalam Pringles). Ini lah balasannya kepada orang yang tak mengambil peduli tentang perkara-perkara yang penting macam ni. Dan untuk tidak mengulangi kesilapan saya... Saya nak kongsikan perkara ni dengan korang semua dan semoga kita sama-sama memboikot makanan yang mengandungi kod-kod lemak binatang haram ni... Semoga Allah mengampuni dosa kami dan menerima doa taubat kami. =( Ameen... 


Dibawah ni adalah petikan email yang di hantar oleh rakan saya itu :


Ni…anak aku beli semalam kat Babu….belum makan lagi…check dulu….alih2…..

Yg jelas nye.....pringles pun ader gak lemak menatang ni...kalau xcaya tgk ader E471 kat ingredients nya tu...mmg patut lah Allah turunkan bala virus influenza tu.... 
Xheran lah kalau skg ni ramai sgt samseng, yg muda, yg tua..laki..pompuan. ..sama jer.....solat yg wajib main tinggal jer..doa pun byk yg tak termakbul ekoran makanan2 seperti ni yg jadi darah daging...... .nauzubillah. . 
Camner nak lahirkan lebih ramai islam yg betul2 'muslim'... dari kecik dah disuapkan dgn makanan2 mengarut ni... yg heran nya caner leh ader tanda HALAL bg makanan2 tersebut?  





Bijaknya org2 kafir memperdayakan org2 Islam hanya dgn makanan..... . Kebijaksanaan mereka xkan kekal lama... 
Tp...ingatlah suatu masa yg telah ditetapkan oleh Allah swt, org2 mukmin akan bangkit jua... 
Jika kita sedar dan prihatin..forward lah untuk rakan2 seislam...semoga kita lebih berhati2 ngan tipu daya & helah musuh2 Allah swt...







3 comments:

amal (^^,) said...

salam

awk sure ke kod babi tu?

sy dulu minum milo...then sy tukar VICO...n then sy tgk ade E471...
org duk ckp babi2...

sy da takut...

but then sy tak puas hati...

knapa ada tanda halal...
sy google...
sy jumpa E471 sebenarnya adalah dr soya...
tapi tak menolak kemungkinan dia basal dr babi...

jadi sy tgk balik dan memg dia tulis kat situ soya...

dan sy yakin dia adlh dr soya...

jd kesimpulannya...
jgn ikut babi y buta...
kaji dan selidik dulu...
dan tanya org y pakar...

peace...sy saje nk bg komen...
XD

.:: Miss Indee ::. said...

salam amal (^_^)

mekaseh kerane sudi meninggalkan comment... (skema pule ayat.. eheh)

pasal kod tu saya dapat from email... sejauh mane kebenarannye Walluhualam... saya pun tak tau nak cari dari mane untuk mengetahui kebenarannya... mungkin kene kene tanya Jabatan Agama Islam tak?

Tapi dari ape yang jadi sejak 2 menjak sy tau pasal email ni.. stiap makanan yg saya nak beli sy tgk ingredients die mostly ade kod E471 ni... sebab sy da was2... sy tak jadi la nak beli...

Tapi sy rase memang jene check balik la ngn mane2 pihak berkuasa... kalau tak.. nanti susah kita nak makan apa2 makanan yg kite beli sebab ade rase syak wasangka tu...

oleh tu... marilah kite same2 cari n tanye pada pihak bekenaan... then kongsikan bersame...

ape2 pun thnx 4 visiting.. =)

cik editor said...

sapa2 yg ada kwn yg ambil course pengajian makanan, teklgi mknan, minta mereka kaji kndungn kod lemak babi dlm mkanan tersebut..

sebenarnya memboikot brgn yahudi tidk menjejaskan ekonomi mereka, klu jejas pun hnya 10%..yg selebihnya dr unsur riba, beli kete kena utang, ptptn,ka kredit, beli rumah..dll lain yg ada unsur riba.riba ni mula diperkenalkan masa zaman knight templar..

pernah ke kita tnya, kenapa mereka buat begitu?
sebabnya nak halang kebangkitan islam akhir zaman, panji hitam dri timur..tp siapa mereka nk halang takdir Allah..tnh melayu terima islam sblm kdtgn penjajah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...